...

Poljohit – Poljoprivredna apoteka

Sezona krastavaca u Srbiji 2025: priče sa terena

sezona krastavaca u srbiji 2025

Sezona krastavaca u Srbiji 2025. pokazala je koliko je važno stalno pratiti stanje biljaka i pravovremeno reagovati na izazove. Promenljivo vreme, kombinacija visokih temperatura i naglih padavina, stvorilo je ozbiljne probleme za povrtare, kako na otvorenom, tako i u plastenicima. Povrtari iz Vojvodine, Srema i Bačke delili su svoja iskustva, naglašavajući da je samo konstantna kontrola i pravilna preventiva omogućila da sezona ne bude katastrofalna.

Priprema zemljišta i rani početak sezone

Mnogi proizvođači započeli su pripreme već krajem marta. Kvalitetna obrada zemljišta bila je ključna za snažan start biljaka. Na jednom gazdinstvu u Sremu vlasnik je objasnio da je kombinovao organska i mineralna đubriva kako bi ojačao korenov sistem krastavaca.

“Prošle godine smo se previše oslanjali na hemijska đubriva i biljke nisu bile dovoljno otporne na sušu. Ove godine kombinacija stajnjaka i precizno dozirane NPK formule dala je jači start,” ističe povrtar.

Posebna pažnja posvećena je pH vrednosti zemljišta i sadržaju humusa, jer pravilno izbalansirano zemljište omogućava ravnomeran rast i otpornost na bolesti.

Sadnja i izbor sorti

Većina gazdinstava odlučila se za srednje rane i rane sorte krastavaca, otpornije na plamenjaču i bakterijske infekcije. Na jednom plasteniku u Bačkoj, povrtar je posadio kombinaciju tradicionalnih i modernih sorti, kako bi uporedio otpornost i prinos.

“Sorta koja je prošle godine davala veći prinos, ove godine pokazala je slabiju otpornost na vlagu, pa smo kombinovali više sorti. To je najbolja preventiva da ne izgubite ceo rod,” objašnjava agronom sa terena.

Navodnjavanje i suša – praktična rešenja

Kap po kap sistem bio je ključan za održavanje optimalne vlažnosti zemljišta. Poljoprivrednici su prilagođavali količinu vode u različitim fazama rasta – posebno u periodima kada su temperature prelazile 30°C.

Na jednom gazdinstvu u Sremu, povrtar je dodao senzore za vlagu i temperaturu u plasteniku, kako bi precizno pratio stanje zemljišta i biljaka.

“Pravilno navodnjavanje direktno utiče na kvalitet plodova. Suša u ranoj fazi može da smanji prinos za 20-30%,” napominje stručnjak sa savetodavne službe.

Napadi štetočina – iskustva sa terena

Lisne vaši i tripsi bili su najčešći problem ove sezone. Na gazdinstvu u Sremu, prve štetočine uočene su krajem maja. Povrtar je primenio kombinaciju biološke zaštite i minimalne hemije – pustio je prirodne neprijatelje poput bubamara i redovno pratio listove.

“Bitno je reagovati odmah. Štetočine uništavaju mlade listove i plodove vrlo brzo. Kombinacija biološke i hemijske zaštite pokazala se kao najbolja,” kaže povrtar.

Stručni savet u povrtarstvu je da redovno pregledate biljke, posebno donje listove, i da ne čekate dok štetočina ne preplavi ceo plastenik.

Bolesti krastavaca – plamenjača i bakterijske infekcije

Sezona 2025. bila je pogodna i za širenje bolesti zbog čestih padavina i visokih temperatura u kratkom periodu. Povrtari su istakli da rana detekcija simptoma, kao što su žute fleke na listovima ili deformisani plodovi, omogućava pravovremenu reakciju.

Na gazdinstvu u Vojvodini primenjivana je preventiva: redovno provetravanje plastenika, uklanjanje obolelih listova i primena fungicida prema uputstvu proizvođača.

“Bolje je preventivno reagovati nego čekati da se bolest proširi. Pravilna higijena i praćenje mikroklime su ključni,” dodaje agronom.

Plamenjača krastavca – simptomi na listovima u vidu žutih i uglastih pega

Prinos i tržište – kako sezona utiče na rod

Uprkos izazovima, pažljivo praćenje bolesti i štetočina, zajedno sa optimalnim navodnjavanjem, omogućilo je solidan prinos. Međutim, kvalitet plodova varirao je u zavisnosti od lokacije. Na nekim plastenicima plodovi su bili manji, dok su na drugim dostigli standardnu veličinu.

Povrtari savetuju: vođenje evidencije i stalno praćenje biljaka može značajno smanjiti gubitke. Takođe, kombinovanje različitih sorti smanjuje rizik od potpunog gubitka roda.

Zaključak

Sezona krastavaca 2025. jasno pokazuje koliko su stručni saveti u povrtarstvu i praktična iskustva sa terena važni. Kombinacija preventivnih mera, pravovremene zaštite, preciznog navodnjavanja i izbora otpornijih sorti omogućava povrtarima da održe prinos i kvalitet plodova čak i u izazovnim klimatskim uslovima. Povrtari koji prate stanje biljaka svakodnevno i koriste kombinovane metode zaštite imaju najveće šanse za uspešnu sezonu.

Za povrtare koji žele da sezonu krastavaca 2025 započnu na najbolji način, odabir kvalitetnog semena je ključan. U našoj ponudi možete pronaći razne sorte krastavaca, otpornije na bolesti i prilagođene različitim uslovima gajenja.

Pogledajte našu ponudu semena krastavca i izaberite sorte koje će vam obezbediti zdrav rod i maksimalan prinos ove sezone.

Vesti

analiza zemljista povrce

🍅 Analiza zemljišta – zašto je obavezna za profitabilnu proizvodnju povrća

U modernoj poljoprivredi, analiza zemljišta postala je ključni faktor uspeha. Bez nje, čak i najkvalitetnije seme povrća, poput paradajza, lubenice ili paprike, može dati slab prinos. 🌱 Promene u klimatskim uslovima, intenzivna proizvodnja i neadekvatno đubrenje dovode do iscrpljenog zemljišta. Za povrtare, razumevanje stanja zemljišta znači predvideti potrebe biljaka, optimizovati

Pročitaj više »
cena psenice i kukuruza

🌾 Cena pšenice i kukuruza u padu – šta se dešava na tržištu?

Tokom poslednjih nedelja cena pšenice i kukuruza na Produktnoj berzi Novi Sad pokazuje trend blagog, ali postojanog pada 📉.Berzanski promet je smanjen, kupci su oprezni, a proizvođači čekaju bolju ponudu. Iako su vremenski uslovi stabilizovali snabdevanje, tržište i dalje reaguje na kombinaciju viška ponude, troškova transporta i globalnih cena žitarica.

Pročitaj više »
Setva uljane repice

Setva uljane repice – detaljan vodič za poljoprivrednike

Zašto gajiti uljanu repicu Setva uljane repice je jedan od najvažnijih koraka za stabilan i visok prinos ove kulture. Uljana repica zauzima posebno mesto među ratarskim kulturama u Srbiji i regionu jer se koristi u prehrambenoj industriji, stočnoj ishrani i za biodizel. Pored toga, repica je izvanredan predusev za žita,

Pročitaj više »
Shopping cart close